Nůž na krku Fialovi. „Toto vyřídíte v Bruselu. A pak...“ Zemědělci přitvrdili

15.02.2024 9:19 | Rozhovor

Odstoupení od Green Dealu. Nejen to požadují zemědělci, kteří se chystají v pondělí protestovat v Praze. Exprezident Agrární komory ČR a jeden z nejvýznamnějších českých potravinářů Zdeněk Jandejsek popisuje, jak bude protest probíhat a vysvětluje, co dalšího trápí české zemědělce. Přikládá nepříliš radostná čísla o naší potravinové soběstačnosti a mluví o dovozu cibule z Filipín, brambor z Egypta nebo vepřového ze Španělska. „To už uhlíková stopa nevadí, zbláznili jsme se!“ říká a mluví o diletantech. Varuje také před dovozem potravin z některých zemí a zmiňuje antibiotika. Nešetřil Agrární komoru ČR a jasný vzkaz posílá ministru zemědělství Výbornému.

Nůž na krku Fialovi. „Toto vyřídíte v Bruselu. A pak...“ Zemědělci přitvrdili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Jandejsek

Pane inženýre, v pondělí 19. února se řada zemědělců chystá vyrazit s traktory do Prahy, aby tak vyjádřili svůj protest proti této vládě, ale i celkově proti evropské politice, která zemědělcům, jak uvádějí, komplikuje život. Co bylo tím pověstným pohárem, který přetekl?

Příčinou je hloupé uplatňování zelené dohody (údělu) a připravované prodloužení bezcelních dovozů ukrajinského obilí, drůbežího masa a vajec. Drastické omezování živočišné výroby a intenzifikačních faktorů v rostlinné výrobě, jako jsou průmyslová hnojiva, chemické ochranné prostředky a další, přinášejí nižší úrodu a rychlý růst téměř všech vstupů na jednotku produkce. To dostává zemědělce do bezvýchodné situace v udržení ekonomiky a důstojného přežívání. Ukrajinské produkty jsou pěstovány a vyráběny v úplně jiném režimu, než je to v evropském prostoru. Cena ukrajinských produktů je pak pro zemědělce EU dumpingem a likvidují konkurenceschopnost.

A jak si vysvětlit jiné a jestli to dobře chápu, tak i horší, podmínky pro české zemědělce oproti jejich kolegům v jiných zemích EU, například v Německu, Rakousku?

Co se týká podmínek pro české zemědělce jsou nesrovnatelné se starými zeměmi EU. V současné době, tj. 2024, kdy je plně uplatňována redistributivní platba 23 % na prvních 150 hektarů, zbylo pro produktivní hospodářství nejméně podpor na 1 hektar v EU. Je to přibližně 1700 Kč na 1 hektar, při tom nájem z pozemků je cca 5000 Kč na hektar, daň z nemovitostí bude letos kolem 1000 Kč na hektar a národní podpory jsou na úrovni dnes již cca 8 % oproti sousednímu Německu. Nedovedu si představit, co by se dělo v Německu či Francii na ulici, pokud by měli naše podpory.



Prozraďte prosím, jak budou pondělní protesty v Praze probíhat?

Očekáváme, že do Prahy se sjede 19. 2. 2024 v 15 hodin kolem 600–1000 traktorů a další techniky včetně aut. Technika se bude do Prahy přesouvat v ranních hodinách, aby byla po sedmé hodině ranní na stanovištích v Praze, které odsouhlasí Pražská policie. V 15 hodin začnou na Malostranském náměstí krátká vystoupení zemědělců, zemědělských odborů a dalších. Vystoupení budou k nesmyslné zemědělské dohodě a likvidačnímu nastavení podmínek vlády pro produkční zemědělce. Vystoupení budou trvat do 17 hodin. Před protestem bude předán ministru zemědělství a vládě požadavek na odstoupení ČR od zelené dohody, která likviduje zemědělství a potravinářskou výrobu v EU a hlavně ČR.

S jakými požadavky přesně tedy v pondělí 19. února zemědělci do Prahy vyrážejí?

Zemědělci přijedou do Prahy 19. 2. 2024 s jedním zásadním požadavkem a tím je odstoupení od zelené dohody českou vládou. Požadujeme, aby tento požadavek byl odsouhlasen na zasedání vlády 21. 2. 2024 a 26. 2. 2024 předán v Bruselu na zasedání rady ministrů. Splnění tohoto požadavku je základem pro změnu v zemědělské politice EU i u nás. Teprve potom lze mluvit o dalších požadavcích.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Green Deal

Dobrý den, obracím se na vás jako na zastánce tohoto paktu nebo co to je. Můžete mi říci, kde třeba většina z nás má brát peníze na auta bez spalovacích motorů? Neměla by tedy minimálně EU lidem na nová auta nějak přispět? Myslíte si, že si je lidé u nás, kteří vydělávají kolem 20 tisíc měsíčně moho...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ten teolog Výborný by potřeboval pár výchovných záhlavců., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŽivotní zkouška , 15.02.2024 10:21:57
Takhle vysloveně lživě obviňovat a dehonestovat jednoho ze spoluorganizátorů protestu, že se ve své věku nestydí. Co si od toho slilbuje? Že se lidi postaví proti tomu protestu a že znevěrohodní pana Jandejska? Nejsme všichni mantylové.

|  25 |  0

Další články z rubriky

Atomová válka? Červené tlačítko a návrat do pravěku, varuje odborník

18:46 Atomová válka? Červené tlačítko a návrat do pravěku, varuje odborník

I lokální použití jaderných zbraní by bylo přelomem v celé civilizaci. Tisíce obětí a další miliony …